100 g energinė vertė : 72 kcal
naudingos maistinės medžiagos: B grupės vitaminai, vitaminas C, kalis, magnis, geležis, cinkas.
Šios bulvės labai populiarus Anglijoje, auginamos Škotijoje. Spalva išlieka net gaminimo metu: keptos, virtos bulvės ar košė išlieka violetinės spalvos. Skonis toks pats, kaip ir įprastų bulvių. Šiose naujoviškose violetinėse bulvėse gausu labai naudingo žmogui antocianino – stipraus antioksidanto, pasižyminčio priešviežiniu poveikiu.
ŽIEDINIAI KOPŪSTAI “ROMANESCO”
100 g energinė vertė : 25 kcal
naudingos maistinės medžiagos: vitaminas C, A, K, folatai, kalis, fosforas.
Romanesco yra ypač graži ir nemažiau skani žiedinių kopūstų rūšis. Juokaujama, kad jis iškrito iš skraidančios lėkštės kažkur savo tėvyneje Italijoje, bet iš tikrųjų ji atsirado Olandijos mokslininkų dėka maždaug prieš 10 metų.
Romanesco gali būti puiki išeitis nemėgstantiems kopūstų dėl jų kvapo, ypač vaikams. Gaminant šie kopūstai neskleidžia jokių kvapų.
ARBŪZINIAI RIDIKĖLIAI (Watermelon radish)
100 g energinė vertė : 20 kcal
naudingos maistinės medžiagos: vitaminas C, folio rūgštis
Pagal formą ir dydį šis ridikėlis panašus į nedidelę ropę ar ridiką. Išorinė jo dalis karti, o vidinė – saldesnė. Šis ridikėlis ne toks traškus ir sultingas, kaip įprastas ridikėlis. Daržovę galima išauginti ir Lietuvoje.
Arbūzinis ridikėlis tinkamas salotų, košių, garnyrų gaminimui.
100 g energinė vertė : 43 kcal
naudingos maistinės medžiagos: vitaminai A, C, geležis, kalcis, folio rūgštis, skaidulinės medžiagos.
Brokkolini – augalas panašus į šparagus su brokolių galva, gavosi sukryžminus įprastą brokolį su daržove kai-lan (kinų brokoli). Saldaus, švelnaus ir tuo pačiu šiek tiek pipirinio skonio, neturinti kopūstams būdingo kvapo, ši daržovė tuo pat metu primena ir brokolius, ir šparagus.
100 g energinė vertė : 50 kcal
naudingos maistinės medžiagos: B grupės vitaminai, šiek tiek vitamino C ir A , kalis, magnis, fosforas, skaidulinės medžiagos.
Šios daržovės skonis niekuo nesiskiria nuo įprastų burokėlių skonio. Puikiai tinka įvairiems patiekalams, o lapai, turtingi beta karotenu, gali būti naudojami salotoms.
Maisto pramonėje geltonų burokėlių pigmentas naudojamas kaip natūralus maistinis dažiklis, nors burokėlius ruošiant, jie nedažo.