Kristina

 

Gyd. Kristina Jasmontienė

Sriubos – neatsiejama lietuvių raciono dalis. Jos valgomos ir ryte, ir per pietus, ir vakare, o kartais per vieną dieną verdamos net kelios sriubos. Dažnai nuskamba klausimas, ar sriubas valgyti apskritai sveika? Vienareikšmiškai atsakyti būtų sunku, tačiau tai tikrai ne tas patiekalas, kurio reikėtų vengti. Vertėtų panagrinėti sriubų pliusus ir minusus.

Ko gero reikėtų pradėti nuo to, kad tai virtas maistas, kaip žinome, tai kas virta, troškinta, kepta orkaitėje, o ne kaitintuose riebaluose, galime vadinti sveikai ruoštu maistu.

Lieknėjantys neleis sumeluoti, o ir daugelio žinomų dietų pavadinimai patvirtins, jog sriubos (žinoma yra išimčių), priskiriamos mažai kaloringiems patiekalams. Tačiau tai priklauso nuo to, kaip sriuba ruošiama. Daugelio supratimu, skani yra tik riebi sriuba, dažniausiai verdant sriubą su mėsa, pasirenkama riebi mėsa, nes mūsuose įprasta tokią sriubą vadinti skania. Taigi sriuba gali būti ir riebus patiekalas.

Jeigu rinksimės įvairių daržovių, virtas liesame sultinyje, ar trintas daržovių sriubas kaip pirmą patiekalą, paskatinantį išsiskirti skrandžio sultis, žinoma, toks pasirinkimas bus sveikas. Tačiau jei po sriubos porcijos valgysime dar ir gausų antrą patiekalą, manau, daugelis jausis persivalgęs. Taigi sveika ar nesveika priklauso dar ir nuo maisto kiekio. Kadangi mūsų skrandis yra tam tikros talpos, sukimšti salotas, sriubą, antrą patiekalą, desertą, tikrai turėtų būti per sunku. Todėl jei renkamės neriebią daržovių sriubą, prie to paties nereikėtų valgyti dar ir sotų bei gausų antrą patiekalą. Tačiau tie, kurie renkasi tik sriubą, turi turėti omeny, kad kalorijų kiekis gali būti per mažas, o taip pat ir reikalingų maistinių medžiagų nepakankamai, todėl vien sriuba negali būti kalorijų ir maistinių medžiagų pagrindas. Geriau valgyti įvairesnį maistą, tačiau leistinais kiekiais. Jei pasirenkame sveiką sriubą, per tuos pačius pietus ar vakarienę galėtume pasilepinti ir skaniomis maistingomis salotomis su mėsa ar žuvimi, puikia lietuviška duonele. O jei nusprendėte valgyti gausesnį ir sotesnį antrą patiekalą, sriubą reikėtų palikti kitam kartui.

Daugiau straipsnių – dietos.lt