10 15_238rx - Copy - Copy

 

Gyd. dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė

Termiškai apdorotą maistą mūsų virškinamasis traktas žymiai lengviau virškina, yra lengviau įsisavinamos maistinės medžiagos. Žmogus evoliucijos eigoje prisitaikė valgyti termiškai apdorotą maistą ir maitintis kaip omnivaras, ne vegetaras. Galbūt tai buvo labai svarbi priežastis žmogui išlikti iki šių dienų, tapti vyraujančia rūšimi. Būtent termiškai apdoroto maisto valgymas sąlygojo lūžį evoliucijos eigoje, kai padidėjo žmogaus ūgis ir smegenys.

Įprastai besimaitinantis žmogus valgo ir termiškai apdorotą, ir neapdorotą maistą, taip ir suvartojamas reikiamas įvairiausių reikiamų medžiagų kiekis, kurių yra ne viena, ir ne dešimt, o šimtai.

Tyrimai rodo, kad žaliavalgiams paprastai trūksta cinko, kalcio, baltymų, kartais ir kalorijų.

Vaikų maistinių medžiagų poreikis santykinai pagal kūno masę yra didesnis negu suaugusiųjų, todėl jie ir turi didesnę riziką augimo sutrikimui dėl eksperimentinės mitybos. Kuo griežtesnis pvz., vegetarizmas, tuo sunkiau vaiką aprūpinti maistinėmis medžiagomis.

Taigi, vaikai yra jautresni maitinimosi eksperimentams, dėl maistinių medžiagų stokos gali sutrikti ir neretai sutrinka vaiko augimas ir vystymasis. Labai svarbu kūdikystėje, vaikystėje, o taip pat ir paauglystės laikotarpiu gauti pakankamą kiekį visų būtinųjų maistinių medžiagų. Kai kurių maistinių medžiagų pasisavinimas iš termiškai neapdoroto maisto ir augalinio maisto yra žymiai prastesnis. Griežtai vegetariškai maitinamiems vaikams būna vitamino B12, D, geležies, kalcio, kalorijų stoka. Na, o anemiškų vaikų psichomotorinis vystymasis yra sutrikęs. Griežtai veganiškai maitinamų vaikų kalbos vystymasis yra lėtesnis. Per mažas kalcio suvartojimas vaikų amžiuje pasireiškia rachitu ir osteoporoze.

Vegetariškai ir veganiškai maitinami vaikai paprastai sveria mažiau, negu populiacijos vidurkis. Tai nustatyta net tokiais atvejais, kai tėvai turi žinių apie vegetarizmą ir aktyviai rūpinasi, kad vaikas gautų visų medžiagų.

Keista, kad žmonės stengiasi siaurinti savo racioną, riboti pasirinkimą. Juk kuo platesnis spektras maisto produktų, tuo naudingiau sveikatai. Visko po truputį – puiku. Tačiau kiekvienas turi teisę rinktis.

Daugiau straipsnių – dietos.lt